BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Ieškodama sveikesnių maisto produktų, kuriuos būtų galima vartoti nevirtus ir nekeptus,  vienoje Vilniaus parduotuvėje užtikau Mung pupeles ir žalius, nekepintus grikius. Puikiai tinka daiginimui, o sudaigintus galima naudoti sriuboms, košėms, tyrelėms ir visur, kur tik nuneša vaizduotė. Kiek laiko daiginti vienus ar kitus “augalus” - žiūrėti čia.

MUNG pupelės/ MUNG beans

Spindulinė pupuolė (Vigna radiata) - smulkios, žalios, pailgos pupuolės. Turi daug baltymų ir skaidulų, mažai riebalų ir cukrų. Švelnaus skonio, greitai paruošiamos ir lengvai virškinamos. 100 g spindulinių pupuolių suteikia apie pusę dienos normos magnio ir fosforo bei apie trečdalį normos kalio. Labai greitai sudygsta, skonis man primena žalius žirnius iš daržo. Žinoma, jas taip pat galima virti ar pakepinti, tačiau prarasite naudingų maistinių medžiagų. Išsami pupelių sudėtis anglų kalba yra čia. Kaina - 13,89lt už 500g. Pakankamai ilgam užtenka, nes sudygusių pupelių kiekis padidėja. Mung pupeles mirkyti reikia 8-12 val., daiginti 2-3 dienas, nepamirštant jų kas 8-12 val. perskalauti ir nusunkti vandenį. Detalus aprašymas anglų kalba čia.

ŽALI  grikiai/ GREEN buckweat

Nekepintos grikių kruopos šviesesnės ir švelnesnio skonio, negu mums įprastos kepintos. Sudygusių grikių kvapas ir skonis man primena žemės riešutus. Grikiai turtingi vertingais baltymais - juose yra visos amino rūgštys. Tai mažai riebalų ir cukrų turintis produktas, be glitimo. 500g kainuoja apie 12lt.

“Šokoladinė” košė - daiginti grikiai sumalami su bananu, ant viršaus išraitau karšto šokolado piramidę. Šimtaprocentiniai žaliavalgiai, mano atveju vietoje tradicinio juodo, be jokių priedų, šokolado greičiausiai dėtų kakavos ir agavų sirupo mišinį, deja, tas sirupas nėra raw dėl savo gamybos būdo.

“Braškinė” košė - daiginti grikiai sumalami su bananu, braškėmis ir nedideliu kiekiu špinatų. Dekoruoju uogomis.

Košės lengvai valgosi ir sotumo netrūksta. Desertas ir pagrindinis patiekalas viename. O jūs ką nors “žaliai” gaminate iš daigintų grūdų/kruopų?

Patiko (6)

Rodyk draugams



1 komentaras to ““Daigintos” košės/ “Sprouted” porridges (raw)”

  1.   Virgaon 03 Rgp 2012 at 15:39

    kaži kodė man nesusišvietė grikių su bananu sumalti… :) matyt kaltas įprotis kad tai košė su sviestu turėtų būti :DDD

Trackback URI | Comments RSS

Rašyk komentarą