BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Archyvas: 'Sveiko maisto kampelis/ HEALTHY FOOD' kategorija

Pyragus valgyti sveika ar nesveika? Iškylo dilema… Jeigu tai naminis, be jokių margarinų, citrinos rūgšties ar neaiškių priedų, neapskrudintas (kad išvengti akrilamido, sukeliančio v…), su meile pagamintas pyragas - kas gali būti geriau už šiltą, purų gabalėlį su garuojančia arbata, stebint nuostabius saulėlydžio apšviestus debesis.

Kokosinis bananų ir obuolių pyragas

O smagiausia tai, kad jis labai greitai pagaminamas. Kaip gerai, kad pagrindinius (bazinius) ingredientus visada turiu po ranka!

Pyrago “turinys” :

2 kiaušiniai

1 stiklinė cukraus (dėjau mažiau, nes obuoliai saldūs)

2 stiklinės persijotų miltų

180g ištirpinto sviesto

1arb. šaukštelis sodos

Pusė stiklinės vandens

1- 2 pjaustyti bananai

3 (burokine tarka) tarkuoti obuoliai

3 šaukštai kakavos (galima ir daugiau, jei norite labiau šokoladinio)

4-5 šaukštai kokoso drožlių (labai mėgstu kokoso ir šokolado derinį!)

Viską sumaišau, supilu į kepimo formą ir kepu 180 C apie 50min.  Pasibaigus kepimo laikui, aš dar dažniausiai palieku pyragą orkaitėje 5-10 min, kad “baigtų pilnai kepti” :).

Skanu! Ir net nežinau, kas geriau - šiltas pyragas ar gražūs debesys :)

Sekantis eilėje - pyragas su moliūgais, tik reikia sulaukti tinkamos progos arba tinkamų debesų!

P.S. Pasidalinkit komentaruose savo mėgstamiausio/paskutinio kepto pyrago nuoroda. Išbandysiu :)

Rodyk draugams

Ieškodama sveikesnių maisto produktų, kuriuos būtų galima vartoti nevirtus ir nekeptus,  vienoje Vilniaus parduotuvėje užtikau Mung pupeles ir žalius, nekepintus grikius. Puikiai tinka daiginimui, o sudaigintus galima naudoti sriuboms, košėms, tyrelėms ir visur, kur tik nuneša vaizduotė. Kiek laiko daiginti vienus ar kitus “augalus” - žiūrėti čia.

MUNG pupelės/ MUNG beans

Spindulinė pupuolė (Vigna radiata) - smulkios, žalios, pailgos pupuolės. Turi daug baltymų ir skaidulų, mažai riebalų ir cukrų. Švelnaus skonio, greitai paruošiamos ir lengvai virškinamos. 100 g spindulinių pupuolių suteikia apie pusę dienos normos magnio ir fosforo bei apie trečdalį normos kalio. Labai greitai sudygsta, skonis man primena žalius žirnius iš daržo. Žinoma, jas taip pat galima virti ar pakepinti, tačiau prarasite naudingų maistinių medžiagų. Išsami pupelių sudėtis anglų kalba yra čia. Kaina - 13,89lt už 500g. Pakankamai ilgam užtenka, nes sudygusių pupelių kiekis padidėja. Mung pupeles mirkyti reikia 8-12 val., daiginti 2-3 dienas, nepamirštant jų kas 8-12 val. perskalauti ir nusunkti vandenį. Detalus aprašymas anglų kalba čia.

ŽALI  grikiai/ GREEN buckweat

Nekepintos grikių kruopos šviesesnės ir švelnesnio skonio, negu mums įprastos kepintos. Sudygusių grikių kvapas ir skonis man primena žemės riešutus. Grikiai turtingi vertingais baltymais - juose yra visos amino rūgštys. Tai mažai riebalų ir cukrų turintis produktas, be glitimo. 500g kainuoja apie 12lt.

“Šokoladinė” košė - daiginti grikiai sumalami su bananu, ant viršaus išraitau karšto šokolado piramidę. Šimtaprocentiniai žaliavalgiai, mano atveju vietoje tradicinio juodo, be jokių priedų, šokolado greičiausiai dėtų kakavos ir agavų sirupo mišinį, deja, tas sirupas nėra raw dėl savo gamybos būdo.

“Braškinė” košė - daiginti grikiai sumalami su bananu, braškėmis ir nedideliu kiekiu špinatų. Dekoruoju uogomis.

Košės lengvai valgosi ir sotumo netrūksta. Desertas ir pagrindinis patiekalas viename. O jūs ką nors “žaliai” gaminate iš daigintų grūdų/kruopų?

Rodyk draugams

VYŠNIŲ KOKTEILIS/ CHERRY SMOOTHIE

Sudėtis: bananai, špinatai, vyšnios (kauliukus pašaliname). Proporcijas derinkite pagal savo skonį. Skanu ir sveika, bet vienas rimtas įspėjimas dėl špinatų ir lapinių salotų: jie labiausiai iš visų daržovių yra linkę kaupti nitratus, tam tikra dozė gali būti mirtina. Tad būkit geri, pasiorganizuokite špinatų iš ekologiško daržo.

Ingredients: bananas, spinach and some cherries (with removed stones) are blended together for a minute until you get a cherry smoothy.

BRAŠKIŲ KOKTEILIS/ STRAWBERRY SMOOTHIE (red one, below)

Sudėtis: braškės, bananai, pipirnės, dilgėlės (džiovintos ar šviežios).  Viską sutrinkite smulkintuvu ir skanaukite.  Ingredients: strawberries, bananas, cress, nettle (fresh or dried). Blend everything.

SALOTŲ KOKTEILIS/ LETTUCE SMOOTHIE (green, above)

Sudėtis: atskirai spaustos apelsinų sultys, salotų lapai (minimum 100g arba pilnas maišiukas), keletas braškių.  Viską sumaišome blenderiu. Ingredients: separately squeezed orange juice, lettuce leaves ( at least 100g), a few strawberries. Blend everything and enjoy!

… bus papildyta … will be continued …

Rodyk draugams

sekmeskodas

Natūralūs ledai/ Raw ice-cream

… bus pildoma … will be continued

Mėgaukitės natūraliais, greitai pagaminamais, sveik-ais ledais. Enjoy organic, quickly prepared, heal-thy ice-cream.

MORKŲ LEDAI/ CARROT ICE-CREAM

Trintas morkas su obuoliais esame valgę visi. O trintas morkas su bananais? Susmulkinus viską maišytuvu (tiesa, morkas prieš tai sutarkavau burokine tarka),  gaunasi skani masė ledams. Atšaldome ir ragaujame :)

It’s very simple. Carrots (they are grated first) and bananas are blended together and placed into the molds to be frozen for at least four hours or as long as you consider it necessary.

BRAŠKIŲ IR BANANŲ LEDAI/ STRAWBERRY AND BANANA ICE-CREAM

Maisto smulkintuvu reikia sumaišyti norimą kiekį bananų ir šviežių braškių, supilti į ledų formeles ir įdėti nakčiai į šaldytuvą. Sekančią dieną mėgausitės tikrai skaniais, karštą vasaros dieną gaivinančiais, ledais.

You simply blend a necessary amount of bananas with fresh strawberries, pour  the mixture into the ice-cream molds and leave them overnight in your freezer. I promise you’ll enjoy this ice-cream, especially on a hot summer day!

Rodyk draugams

… mėnuo  tik prasidėjo, įrašas bus pildomas …

Būkite atidūs, kur ir kaip renkate vaiztažoles. Patarimų yra čia, čia ir čia.

PUTINO ŽIEDAI - žiedų ir vaisių bei liepos žiedų antpilas geriamas nuo kosulio ir užkimimo. Nuoviru skalaujama burna sergant gleivinės uždegimu, juo gydomi išbėrimai ir diatezė. Putino uogų dedama į vitaminingas arbatas, kurios tonizuoja organizmą, stiprina širdį, skatina šlapimo išsiskyrimą. Jos geriamos nuo skrandžio opaligės. Uogų nuoviras su medumi tinka nuo viršutinių kvėpavimo takų, kepenų ligų, plaučių uždegimo, geltos. Praskiestomis sultimis, kaip dezinfekuojamąja priemone, plaunamos pūlinės žaizdos. Šviežiomis sultimis valoma veido oda, gydomi spuogai. (Šaltinis)

Pas mus sode žydi putinas. Šalia keliuko. Vis svarstau skinti žiedus ar ne, pagal vaistažolių rinkimo taisykles - negalima. O kaip tada serbentai ar kitos uogos, kurios netoliese auga? Jos taip pat šalia keliuko. Gaunasi, kad mūsų ( ir ne tik) sodo gerybės yra nevisai ekologiškos.

MĖLYNIŲ LAPAI - įeina į vaistažolių mišinių nuo cukraligės sudėtį. Lapų užpilu skalaujama burna, gerklė esant gleivinės uždegimui. Mėlynių lapai didina skrandžio rūgštingumą, turi jungiamųjų, kraujavimą stabdančių, uždegimą slopinančių, šlapimą varančių, spazmolitinių savybių. Bet vertingiausia tai, kad mėlynių lapai mažina cukraus kiekį kraujyje ir šlapime, tirpdo inkstų akmenis. Klinikiniai tyrimai įrodė, kad lapų antpilas - gera priemonė cukraus kiekiui mažinti sergant diabetu.

Daugiau informacijos ir savos gamybos “receptukų” rasite čia.

VIENAGRAIŽĖ VANAGĖ - stiprina širdį, mažina sulčių gamybą. Šiais laikais naudojama suviduriavus arba nuo ryklės uždegimo. (”Vaistinių augalų žinynas”). Daugiau info: 1.

Švelnūs, kvepiantys žiedeliai. Prisiskiniau nedidelį kiekį, bus alternatyvi priemonė, jei skaudės gerklę.

KVAPIOJI GARDUOKLĖ - kvepia anyžiumi, todėl vadinama laukiniu anyžiumiu. Skystina gleives, skatina virškinimą ir dujų išsiskyrimą. Taip pat naudojamas kaip prieskonis. (”Vaistinių augalų žinynas”). Plačiau apie panaudojimą maistui kaip prieskonį.

Tiesą sakant į anyžius man visai nepanašu, bet kvapas malonus. Aukšti kotai, smulkiais, į papartį panašiais lapeliais, didelis baltas žiedynas. Skonį išbandysim, kai išdžiovinsiu. Planuoju dėti į salotas ir “smoothies” (daržovių/ vaisių kokteilius).

KETURBRIAUNIS ČIOBRELIS - naudojamas kosuliui gydyti. Kaip prieskonis jis žadina apetitą ir padeda esant  skrandžio bei žarnyno sutrikimams, kadangi lapuose yra rauginių medžiagų. (”Vaistinių augalų žinynas”).

Žemas dailus augalėlis, aptikau sausoje vietoje, apsuptoje pušynų. Koteliai dar auga ant papildomos “virvutės”, tad jeigu skini vieną - rizikuoji pačiupti visą kupetą. Kvapas silpnesnis nei vaistinio čiobrelio, bet bitėms patinka.  Džiovinu arbatai!

Rodyk draugams

Gyvenant Lietuvoje, šimtaprocentinė žaliavalgystė man dar atrodo neįmanomas dalykas. Bet vasarai artėjant pats laikas pradėti koreguoti įpročius ir kuo daugiau patiekalų gaminti termiškai neapdorotu (raw) būdu. Bandymai ir ekperimentai vyksta jau antra savaitė. Salotos ir vaisių kokteiliai - aspkritai mūsų kasdienybė, laikas lįsti gylin į RAW pasaulį.

Kadangi nekepintų grikių daiginimas praėjo sėkmingai (skonis ir kvapas panašus į žemės riešutų, gavosi skani desertinė košytė), bandau daiginti saulėgrąžas. Mirkyti saulėgrąžas reikia 8-14 valandų, sudygsta per 18 val. Man per tiek laiko, deja, nesudygo, bet nebelaukiau ilgiau. Nupyliau visas atsilupusias luobeles/ skureles, sumaliau blenderiu ( sunkiai malėsi, bet aš kantri :) ). Į gautą masę įpjausčiau džiovintų slyvų, skysto medaus ir viską gerai sumaliau. Kad būtų standesnė “tešla”, įdėjau porą šaukštelių macos miltelių.

Iš gautos masės formuojame rutuliukus ir apvoliojame kokoso drožlėse. Pagamintus galima porai valandų patalpinti į šaldytuvą, kad būtų tvirtesni. Dėl skonio - vakar vakare  pirmą kartą paragavus praktiškai (ne) patiko, vis svarsčiau, kiek balų galėčiau tiems rutuliukams duoti. Gal 3 iš  10 ? Keistas ir neįprastas skonis, vos suvalgiau vieną burbuliuką. Pernakt jie tupėjo šaldytuve, o dabar smagiai sukrimtau net 3 iš karto (8 balai iš 10).

Rodyk draugams